Rusland sender atommissiler over Arktis

Et Topol-M missil fotograferet i 2012. Foto: Vitaly V. Kuzmin.

Rusland sendte torsdag aften hele fire ballistiske atommissiler henover Arktis i en storstilet testaffyring. Først blev to missiler affyret fra Det Okhotske Hav fra en ubåd fra Ruslands stillehavsflåde mod Chizha øvelsesterrænet på Kanin-halvøen i Arkhangelsk-regionen i den vestlige del af Rusland ikke mange hundrede kilometer fra Nordnorge. Halvøen ligger mellem Hvidehavet i vest, Barentshavet i nord og Tsjosjskajabugten i øst. Det Okhotske Hav er en del af det vestlige Stillehav beliggende mellem Kamtjatka og Kurilerne mod øst, den japanske ø Hokkaido mod syd og øen Sakhalin og det østlige Sibirien mod vest.

Herefter sendte en ubåd fra Nordflåden et missil den anden vej fra Barentshavet mod Kura øvelsesterrænet på Kamtjatka-halvøen i det allerøstligste Rusland.

Til sidst blev et Topol-M missil sendt fra en landbaseret affyringsrampe i den russiske rumhavn Plesetsk Cosmodrome i Arkhangelsk-regionen til Kura øvelsesterrænet på Kamtjatka-halvøen.

Topol-M regnes for at være Ruslands mest præcise interkontinentale ballistiske missil, der har en rækkevidde på op til 10.500 km. Det er 22,7 meter langt og har en diameter på 1,9 meter. Det vejer 47,2 ton og kan bære 4-6 sprænghoveder med en samlet sprængkraft på 1 megaton.

Ved siden af de fire missilaffyringer affyrede langtrækkende Tu-160 og Tu-95 strategiske bombefly og Tu-22M bombefly krydsermissiler mod mål i Komi-republikken på Kamtjatka-halvøen og mod et øvelsesterræn i Kazakhstan.

Øvelsen, som var en af de største øvelser med affyring af atommissiler siden Sovjettiden, var, ifølge det russiske forsvarsministerium, en succes.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*