Grønlandsk landsstyreformand mødes med kinesisk ambassadør

Kim Kielsen og Kina's ambassadør til Danmark, Deng Ying, i midten. Foto: Kinas ambassade.

På papiret så ser den grønlandske landsstyreformand Kim Kielsens igangværende besøg i Kina ud til alene at have fokus på erhvervsrelationer indenfor især fiskeri, mineraler og turisme. Men i virkeligheden blev rejsen kickstartet med et møde med “det officielle Kina”. Det står klart efter at den kinesiske ambassade i Danmark har offentliggjort billeder på det sociale medie Twitter af Kim Kielsen og den kinesiske ambassadør til Danmark, som mødtes i lørdags på den kinesiske ambassade i København inden Kielsen lørdag aften fløj mod Beijing. Et møde, som ikke fremgår af det program for turen, som formandens kontor og landsstyrets kommunikationsafdeling har fremsendt til Arktisk Nyt efter flere rykkere.

Et sådan møde med en repræsentant for “det officielle Kina” puster til ilden i forhold til debatten om hvorvidt Grønland til tider er lidt for langt fremme i skoene med hensyn til at pleje internationale relationer og mødes med officielle regeringsrepræsentanter. Sagen er nemlig som bekendt den, at udenrigspolitikken ikke er et af de sagsområder, som landsstyret har hjemtaget. Danmarks, Grønlands og Færøernes udenrigspolitik styres stadig fra det danske udenrigsministerium på Asiatisk Plads i København og forvaltes af den danske regering og det danske Folketing.

Det kan være at Kim Kielsen i sin ikke videre statsmandsagtige vindjakke holdt sig til at diskutere konkrete politikemner. Men der er i hvert fald ingen tvivl om at der i kinesernes optik er tale om et “high-level” møde med den øverste repræsentant for det selvstyrende Grønland.

“Ambassador Deng Ying meets Premier of Greenland Self-Government,” hedder det således i den tekst, som ledsager billedet af Kim Kielsen og ambassadør Deng Ying samt en større gruppe kinesiske og grønlandske embedsmand på Twitter.

Kim Kielsen og Kina's ambassadør til Danmark, Deng Ying, i samtale. Foto: Kinas ambassade.
Kim Kielsen og Kina’s ambassadør til Danmark, Deng Ying, i samtale. Foto: Kinas ambassade.
Kim Kielsen står i spidsen for en 25 mand stor delegation bestående af grønlandske politikere, embedsmænd og erhvervsfolk, der er i Kina for at skabe opmærksomhed omkring mulighederne i Grønland. Mulighederne for kinesiske investeringer i fiskeri, mineraludvinding, turisme og infrastruktur. Således er hele to repræsentanter for de grønlandske lufthavnsmyndigheder. Deres dagsorden er ikke at tiltrække kinesiske flyselskaber til Kangerlussuaq. Det handler med meget stor sandsynlighed derimod om at tiltrække investorer til de store planer om lufthavnsudvidelser og anlæg af nye lufthavne på Grønland, som man pusler med.

Kim Kielsens møde med “det officielle Kina” kommer efter at daværende minister for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, sidste år vakte opsigt ved ved flere lejligheder ret markant at føre sig frem på den internationale scene som “Grønlands udenrigsminister” og mødtes med blandt andre NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg og rakte ud til den nye Trump-administration og opfordrede til fælles samarbejde blandt de nordamerikanske lande USA, Canada og Grønland for at sikre fred i regionen. En lidt hul udmelding i betragtning af at forsvaret af Grønland varetages af Danmark, da det heller ikke er hjemtaget.

About Af Andreas Krog 205 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

2 Comments on Grønlandsk landsstyreformand mødes med kinesisk ambassadør

  1. “Men der er i hvert fald ingen tvivl om at der i kinesernes optik er tale om et “high-level” møde med den øverste repræsentant for det selvstyrende Grønland.”

    Besøget er på het højeste niveau nogensinde på grønlandsk side. I Beijing, Kielsen mødtes med én af viceudenrigsministerne. Det er meget vigtigt fra kinesisk perspektiv.

    Også vigtigt: som ambassaden skriver, Kielsen m.fl. blev inviteret til Kina af Folkets udenrigsinstitut (CPIFA, 中国人民外交学会). Det er en slags (stats-)thinktank. “Officielt besøg” er Naalakkersuisuts formulering.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*