Rusland vil have fuld kontrol til lands, til vands og i luften

Foto: Det russiske forsvarsministerium.

Rusland ønsker at kunne overvåge og kontrollere den vigtige nordøstpassage og den russiske del af Arktis fuldstændig. På land, under vand og i luften. Det er budskabet fra chefen for den russiske Nordflåde, som holder til i Murmansk på Kolahalvøen nær grænsen til Norge.

“Vi skaber et system til at monitorere situationen over og under vandet i Nordpassagen og for fuldt ud at kunne kontrollere hele luftrummet i vores ansvarsområde i Arktis,” siger Nordflådens chef, viceadmiral Nikolai Yevmenov, til det russiske nyhedsbureau Interfax.

På luft-siden arbejder russerne med to spor. Det ene handler om luftforsvar. Altså missiler, der vil kunne skyde fjendtlige fly ned. I 2015 deployerede Rusland det første luftforsvarssystem til øen Novaya Zemlya i Arktis. Og mere er på vej, forsikrer viceadmiralen.

“Luftforsvars-styrkerne vil kun fortsætte med at blive forbedret og vokse,” siger Nikolai Yevmenov.

Rusland besluttede tidligere i år at oprette en ny arktisk luftforsvarsdivision, som skal stå klar i 2018. Både nye og eksisterende enheder vil indgå i den nye division, som skal være i stand til at opdage og nedskyde fjendtlige fly, krydsermissiler og droner. Ruslands luftforsvar i de arktiske egne er i dag primært koncentreret omkring Murmansk og Arkhangelsk på Kolahalvøen i den vestlige del af Rusland op mod Europa. Den nye division skal sørge for at beskytte Rusland mod angreb fra “den anden side” af Nordpolen og fra eksempelvis fjendtlige ubåde under isen eller i Nordøstpassagen.

Rusland har de senere år stationeret de avancerede antiluftmissiler S-400 på Kolahavøen samt to steder i det område, som den nye division får ansvaret for. Det er på flybasen Rogachevo airfield på halvøen Novaya Zemlya og nær havnebyen Tiksi. Den nye division vil sandsynligvis råde over S-400 missiler samt S-300 missiler og Pantsir-S1 antiluftskyts-systemet, der ofte opstilles til beskyttelse af S-400 missilerne.

Det andet spor handler om landingsbaner og de mange gamle baser i Arktis, som russerne er ved at genåbne og modernisere.

“På en hver arktisk ø, hvor Nordflåden har baser, bliver der etableret landingsbaner, som kan bruges året rundt og som kan tage imod forskellige typer af fly inklusiv tunge transportfly og kampfly,” siger viceadmiralen.

De to største baser er “Arctic Trifold” på Alexandra Ø i øgruppen Franz Josef Land samt “Northern Clover” på Kotelny Ø i øgruppen New Siberian Islands. Flere baser er på vej.

Baserne er så store, at de kan klare sig selv – afskåret fra omverdenen – i rigtig lang tid.

“Hver af Nordflådens arktiske baser kan fungere autonomt uden genforsyninger som en rumstation i 1 til 1,5 år,” siger Nikolai Yevmenov.

Så mens vi herhjemme taler meget om at Arktis ikke skal militariseres, så arbejder man i hvert fald i praksis med en anden dagsorden i Rusland.

About Af Andreas Krog 205 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*