Canadas nordligste forskningsstation reddet

PEARL-stationen. Foto: Paul Loewen.

Polar Environment Atmospheric Research Laboratory (PEARL) i Eureka i Nunavut-regionen i Canada får lov til at eksistere i hvert fald to år mere. Det står klart efter at den canadiske regering i sidste uge bevilgede 1,6 mio. canadiske dollars – svarende til 8 mio. danske kroner – til drift af stationen fra marts 2018 til oktober 2019.

Dermed slipper de forskere, som bruger Canadas nordligst beliggende forskningsstation, med skrækken. Som Arktisk Nyt kunne fortælle i september var PEARL nemlig i fare for at skulle lukke, da den nuværende bevilling kun rakte til drift af stationen frem til marts næste år under “Climate Change and Atmospheric Research Initiative”.

PEARL ligger kun 1.110 kilometer fra Nordpolen. Det er 177 kilometer længere væk fra Nordpolen end den danske militærbase Station Nord, hvor Aarhus Universitet har stationen Villum Research Station. Ved at ligge så højt mod nord kan PEARL indsamle data i Arktis, som det er svært for stationer længere mod syd at opsamle.

I 2012 var PEARL også tæt på at lukke, da den daværende Harper-regering tøvede med at yde tilskud. Det mødte massiv kritik fra blandt andet det liberale partis medlem Kirsty Duncan. Hun er i dag Canadas forskningsminister og kvinden, der kunne redde PEARL med en forlængelse af “Climate Change and Atmospheric Research Initiative”. Den nye bevilling er dog ikke en fortsættelse af det initiativ, understreger ministeren. Det er en selvstændig bevilling. Og indtil videre kun nok til at forlænge PEARL’s liv med to år.

About Af Andreas Krog 205 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*