Analyse: Trump har både nedprioriteret Arktis og fastholdt arktisk samarbejde

Det er ikke gået helt så galt med USA’s interesse for Arktis og engagement i arktiske anliggender, som mange frygtede det ville gå, da Donald Trump i januar i år tiltrådte som USA’s præsident. Det er konklusionen i et såkaldt policy paper skrevet af Joël Plouffe fra Canadian Global Affairs Institute.

Joël Plouffe konkluderer:

“Ten months into Trump’s presidency, what we have seen thus far is a waning of the Arctic as a foreign policy priority in terms of U.S. leadership and action, but also a level of continuity with the previous administration in maintaining U.S. engagement towards multilateral co-operation.”

Han peger blandt andet på, at Trumps beslutning om at USA skal trække sig ud af Paris-aftalen ikke har haft indvirkning på landets arbejde i Arktisk Råd.

“For instance, several months after the U.S. decided to pull out of the Paris Agreement on climate change, its impact has yet to be felt on the workings of the Arctic Council and U.S. participation therein, which remains unchanged.”

Og USA er i det hele taget lige så engageret i Arktisk Råd, som de hele tiden har været:

“The State Department has upheld its prior commitment to finish the U.S. term as the chair of the Arctic Council, and has signed the Fairbanks Declaration which recognizes the impact of climate change in the Arctic. It has also recognized the importance of science diplomacy and co-operation by signing the legally binding multinational Agreement on Enhancing International Scientific Cooperation last May.”

Det skal dog i parentes bemærkes, at USA fik ændret Fairbanks Deklarationen, som medlemmerne af Arktisk Råd nåede til enighed om på rådsmødet i Fairbanks, Alaska i maj. Få dage før fik USA trumfet en række ændringer af formuleringerne igennem. Ændringer, som svækkede formuleringerne omkring klimaforandringernes betydning. Måneden efter meddelte Trump-administrationen, at man ville træde ud af Paris-aftalen.

Der foregår også arktisk arbejde landene imellem udenfor Arktisk Råds regi. Og her er USA også fortsat engageret, påpeger Joël Plouffe:

“Outside the Arctic Council, the U.S. remains committed to the multinational Arctic Coast Guard Forum and is most likely to continue to work with Canada on shared safety and security issues in the North American Arctic.”

Det så vi et godt eksempel på i september, da netop Arctic Coast Guard Forum afholdte sin første store fælles redningsøvelse i Danmarksstrædet. Her deltog blandt andet et skib fra US Coast Guard samt et P-8A Poseidon antiubådsfly fra US Navy.

Plouffe peger også på, at USA er forblevet involveret i de multinationale forhandlinger om at indføre en juridisk bindende aftale for at forhindre ureguleret kommercielt havfiskeri i det centrale Arktis. De fem arktiske kyststater og de andre fem aktører, der er involveret i fiskeriforhandlingerne (Island, Japan, Kina, Sydkorea og EU) håber, at man efter et møde tidligere i denne måned er tæt på at kunne indgå ​​en bindende juridisk tekst. Det vil styrke netværket af institutioner, der regulerer Arktis og øger regional stabilitet og sikkerhed.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*