Russisk spionskib ud for Nuuk

Andreas Krog

I sommeren 2016 lå det russiske spionskib Yantar for anker få hundrede meter fra havnen i Grønlands hovedstad Nuuk. Det bekræfter Arktisk Kommando overfor Arktisk Nyt.

Meget tyder på, at skibet var kommet til Nuuk efter at have sejlet langs med det undersøiske telekommunikationskabel, som går langs Grønlands vestkyst. For selvom Yantar officielt er et havundersøgelsesskib, så er der reelt tale om et spionskib, der har det med at dukke op i nærheden af undersøiske telekommunikationskabler. Det har blandt andet befundet sig i Middelhavet ud for Syriens kyst og forstyrret internettrafikken, ligesom det har været i nærheden af amerikanske ubåde og tæt ved der hvor telekommunikationskabler kommer i land på Cuba.

Skibet tilhører den russiske flådes direktorat for undervandsundersøgelser og er udstyret med to miniubåde, som kan operere på havdybder ned til 6.000 meter. Det gør dem i stand til at koble sig på telekablerne ved hjælp af hardware og på den måde være med på en lytter. En teknik, som USA selv brugte under Den Kolde Krig. Miniubådene af Rus-klassen og Konsul-klassen er 8,4 meter lange og 3,9 meter i diameter. De kan operere i op til 12 timer. Ubådene befinder sig i den store bygning midt på skibet, som er forsynet med to store porte. Når portene er åbne kan en kran sænke ubådene ned i vandet.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00