Russisk ambassadør: Udramatisk løsning på kontinentalsokkel-strid til gavn for alle

Russiske grænsevagter på mission til Nordpolen tidligere i år.

Ruslands ambassadør til Danmark, Mikhail Vanin, er ikke i tvivl om, at Danmark, Rusland og Canada nok skal finde frem til en fredelig løsning på striden om retten til kontinentalsoklen under Nordpolen.

”Alt er på bordet. Og jeg tror vi vil finde en fælles og fredelig løsning på grænsedragningen,” siger Mikhail Vanin til Arktisk Nyt, da vi møder ham over en kop kaffe på Ruslands ambassade på Østerbro i København.

”FN er nødt til at hjælpe os, men vi har også bilaterale diskussioner. Vores specialister mødes her i København. De mødes i Moskva systematisk. Omkring to gange om året,” forklarer Mikhail Vanin og fortsætter:

”Vi vil finde løsninger uden nogle dramatiske historier. Tror mig. Specialister og advokater med speciale i international ret arbejder sammen. Eksperter i geologi og så videre. De vil finde en løsning til gavn for os alle. Ikke kun for Rusland og Danmark. Også for Canada,” siger Mikhail Vanin, der har været Ruslands ambassadør til Danmark siden 2012.

Løsningen er i hvert fald ikke militær, fastslår ambassadøren.

”Vi vil finde en løsning gennem kompromisser. Der er ingen militær løsning på det her spørgsmål. Vi vil finde ud af hvor grænser er beliggende til gavn for os alle,” understreger Mikhail Vanin.

Han anerkender, at ejerskabet til Nordpolen har stor symbolsk betydning.

”Symbolisme er altid vigtigt. Men diplomati kræver stilhed når vi diskuterer meget sensitive emner og eksperter og diplomater vil helt sikkert finde løsninger til gavn for alle,” siger ambassadøren.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*