Canada: Vi er også forbundet med Lomonosov

Når Canada i løbet af 2018 indleverer sine krav til FN’s havretskommission med landets krav på nye områder af Arktis, så kan det meget vel blive med rigtig gode “beviser” i ryggen.

Foreløbige undersøgelser viser nemlig, at sten opsamlet af canadiske forskere på Lomonosov-forkastningen i de arktiske farvande er en forlængelse af Canadas kontinentalsokkel. Præcis på samme måde som at russiske og danske forskere har fundet frem til, at Lomonosov-forkastningen er en forlængelse af henholdsvis den russiske og den grønlandske kontinentalsokkel.

Canadierne opsamlede med svensk hjælp sten på Lomonosov-forkastningen i 2016 og er nu i fuld gang med at analysere stenene. Undersøgelserne er ikke færdige, men ifølge canadiske medier er der altså meget der tyder på, at Canadas kontinentalsokkel er forbundet med den 1.400 kilometer lange forkastning, der strækker sig ind under Nordpolen.

Hvis de foreløbige resultater viser sig at være korrekte, så kommer Canada helt sikkert også til at kræve Nordpolen og et enormt areal rundt om Nordpolen – præcis som Danmark og Rusland har gjort det. Dermed kunne noget tyde på, at FN’s havretskommission kommer frem til, at både Grønland, Canada og Rusland er forbundet med Lomonosov-ryggen – og derfor må Danmark, Canada og Rusland sætte sig ned og forhandle et kompromis på plads.

Men da Canada som nævnt slet ikke har indleveret sine krav endnu, så kommer forhandlingsscenariet til at ligge mange år ude i fremtiden.

About Af Andreas Krog 205 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*