Arktis nævnt én gang i Trumps nye sikkerhedsstrategi

Ordet “arktis” optræder kun én gang i USA’s nye nationale sikkerhedsstrategi, som præsident Donald Trump fremlagde i mandags. Og den store region nævnes blot i et kapitel om vigtigheden af at deltage i internationale foraer – som Arktisk Råd (Hvilket dog ikke nævnes konkret, red.)

I afsnittet “Achieve Better Outcomes in Multilateral Forums” skriver Trump-administrationen:

“A range of international institutions establishes the rules for how states, businesses, and individuals interact with each other, across land and sea, the Arctic, outer space, and the digital realm. It is vital to U.S. prosperity and security that these institutions uphold the rules that help keep these common domains open and free.”

Den meget lille arktiske tilstedeværelse hænger meget godt med hvad vi tidligere har skrevet om her på Arktisk Nyt. Men kun én enkel omtale af Arktis i en opremsning ved siden af det ydre rum, er ekstremt lidt taget i betragtning af den geopolitiske betydning, som Arktis formentlig får 10-20 år ude i fremtiden. Uden at være den store ekspert ud i amerikansk sikkerhedspolitik og Trump-administrationens sikkerhedspolitiske dagsorden, så er det nok et udtryk for at strategien er fokuseret på “America first” og et rimelig kort sigte.

About Af Andreas Krog 205 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on Arktis nævnt én gang i Trumps nye sikkerhedsstrategi

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*