FE: Risiko ved kinesiske investeringer i Grønland

Kim Kielsen og Kina's ambassadør til Danmark, Deng Ying, i samtale. Foto: Kinas ambassade.

Grønland risikerer at blive udsat for politisk indblanding og pression fra den kinesiske regering, hvis Grønland for alvor åbner døren for kinesiske investeringer. Sådan lyder vurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

For i Kina er båndene mellem erhvervslivet og det politiske system tætte. Og det kan give udfordringer.

“Som en følge af tætte forbindelser mellem kinesiske virksomheder og det politiske system i Kina er der særlige risici forbundet med omfattende kinesiske investeringer i Grønland. Det skyldes den indvirkning, som større investeringer fra Kina vil have på et samfund af Grønlands størrelse. Hertil kommer, at risikoen for politisk indblanding og pression øges, når det drejer sig om investeringer i strategiske ressourcer,” skriver Forsvarets Efterretningstjeneste i rapporten “Efterretningsmæssig Risikovurdering 2017“, der udkom fornylig.

Kinas aktuelle interesser i Grønland knytter sig hovedsageligt til Kinas behov for mineraler til landets industriproduktion, men eventuelle kinesiske investeringer i Grønland vil sandsynligvis ikke være en del af en central, statsligt styret plan, vurderer FE.

Men Kina ønsker at holde en dør åben til de grønlandske ressourcer. Også selvom der måske ikke er forretning i det på kort sigt.

“Det er dog sandsynligt, at der på politisk niveau i Kina er en interesse i at fastholde kinesisk kommerciel tilstedeværelse og engagement i Grønland, selv om dette ikke måtte være kommercielt rentabelt på kort sigt. Denne fremgangsmåde bliver også brugt af Kina over for andre råstofeksporterende lande og er en del af Kinas overordnede strategi for ressourcesikkerhed,” påpeger FE.

About Af Andreas Krog 205 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on FE: Risiko ved kinesiske investeringer i Grønland

  1. Man må håbe at relevante myndigheder har øjnene åbne og tager passende forholdsregler.Vi har haft nok af politiske bukkespring og dummerter allerede.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*