FE: Arktis ikke højt på Kinas agenda

Norges statsminister Erna Solberg og Kinas præsident Xi JInping giver hånd. Foto: Statsministerens Kontor.

Der kommer stadig flere kinesere på deltager- og talerlisterne ved arktiske konferencer rundt omkring i verden, ligesom Kinas interesse for forskning, handel og transport i Arktis øges. Men indtil videre står regionen ikke højt på det store lands overordnede sikkerheds- og udenrigspolitiske dagsorden. Det vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

“Selv om Kinas interesse i Arktis er stigende, er Arktis fortsat ikke højt placeret på Kinas udenrigspolitiske agenda. Kinas interesse for og engagement i Arktis er hovedsageligt et resultat af Kinas vedvarende behov for energi og ønske om at sikre sig adgang til ressourcer uden at blive afhængigt af ét bestemt land eller område,” skriver tjenesten i rapporten “Efterretningsmæssig Risikovurdering 2017“, der udkom fornylig og er FE’s årlige vurdering af sikkerhedstruslerne mod Danmark.

Efterretningstjenesten peger på, at det for nuværende for Kina mest handler om kommercielle interesser.

“Kinas interesse i de arktiske søruter er hovedsageligt af kommerciel karakter: Transport af kinesiskproducerede varer til især USA’s østkyst og Europa samt råstoffer udvundet i Arktis. Kina har inkluderet de arktiske søruter i den maritime del af landets såkaldte Silkevejsinitiativ (Belt & Road Initiative), hvis formål er at fremme forbindelserne og samhandelen mellem Kina og Europa,” skriver FE.

Og så handler det for et land med stormagtsambitioner om at være tilstede der hvor beslutningerne træffes. At vise, at man er en aktør, som de andre ikke kan komme udenom.

“Kina har en strategisk interesse i at positionere sig som en indflydelsesrig aktør i Arktis og vil fortsat arbejde for, at Kina selv får en mere fremtrædende rolle i Arktis-samarbejdet, og for at ikke-arktiske stater også skal have indflydelse i Arktis. Kina deltager i møder i Arktisk Råd og opprioriterer i disse år møderne i det mere kommercielt orienterede forum Arctic Circle i Island, samtidig med at det styrker de bilaterale samarbejdsrelationer, herunder med Danmark.”

About Af Andreas Krog 205 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*