Forsvarsminister løfter sløret for Ruslands arktiske oprustning

Tor M2 i arktisk udgave ved militærparade i Moskva i april 2017. Foto: Vitaly V. Kuzmin / Wikimedia Commons.

Ruslands forsvarsminister Sergei Shoigu løfter sløret for landets planer for militær oprustning i Arktis i en nytårshilsen bragt i flere russiske aviser.

I de seneste fem år har Rusland opført 425 bygninger på til sammen mere end 700.000 kvadratmeter på militærbaser på øerne Kotelny, Alexandra Ø og Wrangel samt på Schmidt-halvøen i den arktiske del af Rusland. Tre store såkaldte “trifoil-komplekser” er blevet opført og sat i drift på flere af baserne. Komplekserne huser til sammen mere end 1.000 soldater.

Og Rusland stopper ikke her. I løbet af 2018 vil landingsbanen på Nagurskoye Basen på Alexandra Ø i Franz Josef Land-øgruppen blive færdiggjort og gøre det muligt at operere med store transport- og bombefly året rundt. Landingsbaner på militærbasen Severomorsk-1 på det russiske fastland nær Murmansk og grænsen til Norge samt baner på Alykel-basen på Norilsk øen vil også blive færdiggjort i år, skriver forsvarsministeren.

Desuden vil der inden året er omme være opsat Tor-M2 overflade-til-luft missilsystemer på de fleste af de arktiske baser. Det er en særlig arktisk version af Tor-M2, som afløser antiluftkanonen ZSU-23-4 Shilka, der stammer tilbage fra sovjettiden.

Sergei Shoigu forsikrer, at der dog kun er tale om tiltag af defensiv karakter.

“Vi rasler ikke med våbnene og har ikke intentioner om at kæmpe mod nogen,” skriver Shoigu og fortsætter med en advarsel:

“På samme tid, så vil vi ikke anbefale nogen at teste styrken af vores militære kapacitet.”

Sergei Shoigu peger desuden på, at intet andet land har foretaget så stor opbygning i Arktis, som Rusland lige nu er i gang med.

Video fra det russiske forsvarsministerium med billeder fra de tre nye komplekser på de arktiske baser:

About Af Andreas Krog 205 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*