Rigets ledere mødes midt under krise i fællesskabet

Lars Løkke Rasmussen og Kim Kielsen efter mødet i Statsministeriet tirsdag. Foto: Det grønlandske selvstyre.

Tirsdag og onsdag har Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt møder med Grønlands selvstyreformand Kim Kielsen og Færøernes lagmand Aksel V. Johannesen i Statsministeriet i København. Og torsdag er det Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen, der byder på en kop kaffe til Suka K. Frederiksen, der er den grønlandske regerings ansvarlige for selvstændighed, Udenrigsanliggender og landbrug.

Møderne kommer netop som Rigsfællesskabet står midt i en af sine største kriser gennem tiden. Det skyldes den aftale, som Grønland og Færøerne i august sidste år indgik med Island. Og som Danmark skrev til Island og annullerede i november sidste år, da man fra dansk side mente, at aftalen handlede om udenrigspolitisk samarbejde mellem Grønland, Færøerne og Island. Da hverken Grønland eller Færøerne har hjemtaget udenrigspolitikken og revet sig løs fra Rigsfællesskabet, så var aftalen grundlovsstridig, mente man på Asiatisk Plads i København.

Efter grønlandsk og færøsk opfattelse var der dog kun tale om en hensigtserklæring, som ikke strider mod Grundloven og princippet om at Danmark repræsenterer Rigsfællesskabet ud ad til.

Folketingsmedlemmer fra både Grønland og Færøerne har taget sagen op overfor Anders Samuelsen. Det færøske folketingsmedlem Magni Arge har sågar foreslået, at der nedsættes et såkaldt kompetenceudvalg til at udrede trådene. I Hjemmestyrelovens paragraf 6, stk. 2. står der, at bliver parterne uenige, skal der nedsættes et kompetenceudvalg bestående af to repræsentanter for landsstyret, to repræsentanter for den danske regering og tre højesteretsdommere. Bliver de politiske repræsentanter ikke enige, skal højesteretsdommerne skære igennem.

Den aktuelle strid var uden tvivl et punkt på mødet mellem Lars Løkke Rasmussens og Kim Kielsen samt på mødet mellem Lars Løkke Rasmussen og Aksel V. Johannesen, selvom det ikke direkte fremgår af de pressemeddelelser, som blev udsendt efter møderne.

Dette afsnit i pressemeddelelsen om mødet mellem Lars Løkke Rasmussen og Aksel V. Johannesen er nok det tætteste vi kommer på:

“Vi har også drøftet samarbejdet på udenrigsområdet, herunder hvordan vi i en fortsat god dialog arbejder sammen for at løse de sager, hvor Færøerne har interesser.

Torsdag mødes Anders Samuelsen så med Suka K. Frederiksen. Ifølge Udenrigsministerens pressemedarbejder, så er der blot tale om et almindeligt uskyldigt møde, da nu Suka K. Frederiksen alligevel er i København til det grønlandske selvstyres årlige nytårskur i selvstyrets repræsentation i Det Nordatlantiske Hus. Her bor Grønland og Færøernes repræsentationer under samme tag som den islandske ambassade.

I morgen er også dagen hvor miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen samt Kim Kielsen underskriver en aftale om oprydning efter tidligere amerikansk militær tilstedeværelse i Grønland.

About Af Andreas Krog 205 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*