Aftale sætter gang i oprydning fra Anden Verdenskrig

Olietønder på Bluie East Two-basen. Foto: Arctic Sailing

Tre såkaldte Bluie-baser og -landingsbaner fra Anden Verdenskrig er blandt de steder på Grønland hvor der nu skal ryddes op efter det amerikanske forsvar. Det fremgår af en konkret aftale mellem den danske regering og det grønlandske selvstyre om udmøntningen af de 180 mio. kroner, som Danmark har indvilget i at bruge på at rydde op nogle af de steder på Grønland, hvor de amerikanske efterladenskaber er mest omfattende.

Aftalen blev underskrevet torsdag på den grønlandske repræsentation i København af selvstyreformand Kim Kielsen og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Den omfatter lokaliteter i Grønland, hvor der var amerikansk militær tilstedeværelse under Anden Verdenskrig samt frem til 1951, hvor den såkaldte forsvarsaftale af 1951 blev indgået.

Særlig slem
Der nedsættes indenfor en måned en styregruppe, der skal igangsætte arbejdet og i første omgang udarbejde en liste over de lokaliteter, som skal være omfattet af oprydningsaftalen. Men allerede nu peger man i aftalen på tre steder, hvor der skal ryddes op for de 180 mio. kroner.

Det er de tre tidligere baser og landingsbaner Bluie West One, Bluie West Four og Bluie East Two, der ligger ved henholdsvis Narsarsuaq og Nuuk på Grønlands vestkyst samt nær Tasiilaq på Grønlands østkyst.

Der findes i alt 14 såkaldte Bluie-baser og landingsbaner, som USA anlagde og benyttede i Grønland under Anden Verdenskrig. Bluie var det amerikanske forsvars kaldesignal for Grønland og baserne og landingsbanerne blev brugt som nødflyvepladser og mellemlandingspladser for de mange bombefly, som i krigsårene blev færget over Atlanterhavet.

Særlig slem er forurening eftersigende på Bluie East Two, der på grønlandsk benævnes Ikateq. Da basen blev rømmet i 1950’erne efterlod amerikanerne lastbiler, huse, møbler og tusindvis af olietønder, som stadig ligger der den dag i dag. Turister og naturfotografer har flere gange de senere år dokumenteret omfanget af efterladenskaberne.

Det danske Flyvevåben har tidligere puslet med tanker om at bruge Bluie West Four og Bluie East Two til pilottræning.

Thule ikke omfattet
Styregruppen skal nu klarlægge om der også bliver råd til at lade oprydningsarbejdet omfatte en eller flere af de øvrige Bluie-baser og -landingsbaner.

De tidligere amerikanske forsvarsområder Kangerlussuaq, Kulusuk, Dundas og radarstationerne DYE 1-4 er ikke omfattet af aftalen, da der her allerede er lavet oprydningsaftaler.

Thule Air Base, som amerikanerne stadig bruger, er heller ikke omfattet af aftalen. Det samme gælder for faciliteter, som det danske forsvar benytter sig af på Grønland.

Og endelig så er Camp Century heller ikke omfattet af aftalen. Her blev der nemlig i februar sidste år indgået en aftale om et særskilt undersøgelses- og monitoreringsforløb.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*