Danmark skal betale og Grønland skal have arbejdspladser ud af oprydning

Når der inden længe sættes gang i oprydningen efter det amerikanske forsvars aktiviteter under Anden Verdenskrig og i årene derefter på mindst tre lokationer på Grønland, så skal oprydningsarbejdet komme det grønlandske samfund til gode. Ikke blot ved at gøre de flotte landskaber endnu flottere, når eksempelvis flere tusind rustne olietønder fjernes fra Bluie East Two-basen. Men også ved at oprydningsarbejdet skaber lokale grønlandske arbejdspladser.

Det slog miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen fast, da han torsdag sammen med Grønlands selvstyreformand Kim Kielsen præsenterede en aftale, der indebærer, at Danmark bruger 180 mio. kroner over de næste seks år til at igangsætte oprydningen på en række tidligere amerikanske lokationer på Grønland, hvor der i flere tilfælde stadig står rustne biler, udstyr og olietønder samt faldefærdige bygninger.

“Vi er optaget af at få inddraget lokale entreprenører i det her arbejde, for de her penge skal også gå til at skabe arbejdspladser lokalt i Grønland,” fastslog Esben Lunde Larsen på et pressemøde, hvor aftalen også blev underskrevet.

Regningen skal betales af de danske skatteydere og pengene skal tages fra budgettet for det forsvarsforlig, som endnu ikke er indgået. I første omgang var der kun tale om 150 mio. kroner fordelt på 30 mio. kroner om året over fem år. Men da regeringen gerne ser et 6-årigt forsvarsforlig for 2018-2023, så oprydningsaftalen også blevet forlænget med et år og en portion ekstra penge.

Se her Esben Lunde Larsen og Kim Kielsen præsentere aftalen på henholdsvis dansk og grønlandsk (hovedtelefoner anbefales)

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

8 Comments on Danmark skal betale og Grønland skal have arbejdspladser ud af oprydning

 1. Foreligger der nærmere oplysninger om den forventede udgift for at rydde op efter amerikanernes tidligere tophemmelige atomreaktor i ”Camp Century” ?
  http://www.sciencemag.org/news/2016/08/mysterious-ice-buried-cold-war-military-base-may-be-unearthed-climate-change

  Atomreaktoren er omtalt ca. 24 minutter inde i denne film – tidligere top secret – nu afklassificeret :

  The U.S. Army’s Top Secret Arctic City Under the Ice! “Camp Century” Restored Classified Film – In the late 1950s, during the height of the Cold War, the US military constructed a secret base in the Arctic for “research” purposes.
  https://www.youtube.com/watch?v=1Ujx_pND9wg

  Ja, for her kunne partiet Venstre vel ALDRIG drømme om at sende regningen videre til skadeforvolderne, I dette tilfælde USA ?

  /mw

 2. Per Stig Møllersom udenrigsminister kom for sent til et møde med den daværende amerikanske udenrigsminister Powell på Grønland, og skulle da have sagt, at Danmark vil rydde op efter USA overalt på Grønland, så det kan være en gammel aftale. Men der er ingen logik i at Danmark vil betale amerikanernes regning, slet ikke efter deres ’stunt’ ang. licitationen over civil entreprise på Thule Air Base.

 3. Tak til Andreas Krog for svaret. Til Leif, Vi skulle jo nødig tjene vort forbillede over tæerne – ikke sandt ? : “Det var ikke en populær besked i København, hvor man nødig vil indlede forholdet til den nyvalgte præsident, Donald Trump, med en international møgsag.

  Derfor opfordrer Kristian Jensen grønlænderne til at tage sagen med ro. Lige nu er basen solidt indkapslet i indlandsisen, og før man kontakter amerikanerne, er det vigtigt både at undersøge både forureningen på stedet og den svære jura.”

  Politiken 2016 : https://politiken.dk/udland/art5655773/Grønland-frygter-radioaktivt-udslip-fra-missilbase

 4. Mit umiddelbare personlige gæt og estimat, indberegnet Camp Century, det er at en oprydning i hele Grønland, efter amerikanerne, vil koste milliarder af kroner og tage mange år.

  Derfor kan jeg kun opfordre den danske regering til, at tage kontakt til amerikanerne, og så finde en fair og rimelig aftale, som i princippet går efter devisen, forurener betaler selv for oprydningen.

 5. For god ordens skyld er Kim Kielsen landsstyreformand og ikke selvstyreformand, som der vist ikke er noget, der hedder.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*