Professor: Grønland og Færøerne er fattige og vi er ligeglade med dem

Screendump fra VilaWeb.

Professor Marlene Wind fra Københavns Universitet talte direkte ud af posen, da hun mandag eftermiddag blev interviewet af en spansk tv-station efter at hun havde debatteret med den catalanske leder Carlos Puigdemonts ved et arrangement på universitetet.

Da journalisten spurgte hende hvorfor Danmark anerkender Færøerne og Grønlands ret til selvstyre og ikke støtter Cataloniens ønske om selvstyre, så var hun meget ligefrem.

“Fordi de (Færøerne og Grønland, red.) er meget fattige og vi er ligeglade med dem,” sagde Marlene Wind og skyndte sig at tilføje: “Undskyld. Dette skulle jeg ikke have sagt. Lad være med at citere mig for det.”

Den besked valgte tv-journalisten fra VilaWeb at overhøre og lagde i stedet det 41 sekunder lange klip med Malene Wind ud på stationens hjemmeside.

I klippet siger Marlene Wind videre:

“Vi er bare ikke så optaget af det (færøsk og grønlandsk løsrivelse, red.). Hvis de ønsker at være selvstændige, så lad dem blive selvstændige. De kommer alligevel ikke til at forlade. Ingen tror på det. De får så mange penge fra os. De ville ryge ned i kloakken, hvis de nogensinde forlod.”

Klippet med Marlene Wind blev lynhurtigt delt på Twitter og har blandt andet fået det grønlandske folketingsmedlemmer Aaja Chemnitz Larsen op i det røde felt.

“Dette er en yderst unuanceret og generaliserende kommentar, som ikke er en vidensinstitution som Københavns Universitet værdigt. Har @uni_copenhagen tænkt sig at tage afstand fra udtalelsen?,” spørger Aaja Chemnitz Larsen på Twitter.

Det er ikke første gang Marlene Wind kommer i politisk modvind for sine udtalelser og meninger. I juni 2011 kritiserede hun en aftale mellem den daværenede VK-regering og Dansk Folkeparti om øget grænsekontrol, og sagde blandt andet, at man med grænsekontrolaftalen “appellerer til den laveste fællesnævner og den indre svinehund”.

Venstres integrations- og udviklingsminister, Søren Pind, var utilfreds med Marlene Winds udtalelser, fordi han mente, hun udnyttede sin ekspert-stilling til at fremsætte sine personlige politiske meninger i medierne. Få dage efter meddelte Marlene Wind og Lars Bo Kaspersen, institutleder for Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, hvor Marlene Wind er ansat, at de i “fællesskab [har] truffet en beslutning om, at hun ikke vil kommentere den konkrete sag, og at hun i øvrigt holder en pause fra medierne”.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

5 Comments on Professor: Grønland og Færøerne er fattige og vi er ligeglade med dem

  1. Marlene Wind og Københavns Universitet må rykke ud med en officiel og alvorlig undskyldning til det grønlandske og det færøske folk – det kan kun gå forlangsomt! 😡

  2. Enig med Leif, i stedet for at sende milliader ud af landet til “ligegyldige” og utaknemmelige steder i verden, hvor det synes ikke at gøre den store forskel, så bør man bruge milliarderne på at opgradere og investere i Grønland, f.eks. ved at opgradere Rigsdelen til en ligeværdig del af Danmark, med de samme love, regler og rettigheder.

    Det handler om kæmpe udbygninger af infrastruktur, befolkningsvækst, opjustering af skolevæsen, hospitalsvæsen, socialvæsen, erhverslivet med mere, investeringer i langsigtede mineprojekter med den dertilhørende sikkerhed og infrastruktur, veje, baner osv.

  3. Som firma, er vi målløse over Fru Malene Winds kommentar om Grønland & Færøerne, for det er direkte usandt. Ordet “fattige” kan det ikke engang betale sig at kommentere og Danskerne, med statsoverhovedet i spidsen, er i høj grad ikke ligeglade. Vi har kendskab til aktiviteter i Østgrønland allerede kort efter krigen, med gode gensidige forhold. Vi har desuden haft mange årtiers samhandel med Grønland, bl.a. gennem KNI og forgængerne og særlig de grønlandske damers interesse for deres job’s er bemærkelsesværdig. Grønland kan udbygges og det er i gang. Politisk kan den udbygning publiceres bedre.Vi har en person, som i mange år har interesseret sig særlig for Færøerne og hun siger øerne er på forkant med udviklingen og i disse år blevet et af Europas rigeste samfund. De unge rejser ud for uddannelser og en del kommer tilbage, for at være aktive i samfundet. Debatten om forholdet til Danmark vil altid være der, men der vil også altid være behov for tilknytning til Danmark. Mange forhold deroppe kan slet ikke løses uden Danmark, bl.a. hospitalsvæsenet. Malene Wind’s udtalelser må bero på komplet og aldeles mangel på viden og information og Grønlænderne og Færingene kan sikkert gennemskue, at udtalelserne ikke er den almene Danskers holdning.
    H.C.Tästensen & Christel E.-Jensen/SCANBELT A/S

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*