Kina opfordrer til fredeligt Arktis

Kina vil arbejde for at Arktis også i fremtiden vil være et fredeligt og stabilt sted på jorden. Det fremgår som en afsluttende bemærkning i den særdeles runde og imødekommende arktis-strategi, som landet netop har præsenteret:

“Peace and stability in the Arctic provides a significant guarantee for all activities in the region, and serves the fundamental interest of all countries including China. China calls for the peaceful utilization of the Arctic and commits itself to maintaining peace and stability, protecting lives and property, and ensuring the security of maritime trade, operations and transport in the region.”

Desuden bakker Kina op om den måde, som uoverenstemmelser og optræk til potentielle uoverenstemmelser håndteres i dag:

“China supports the peaceful settlement of disputes over territory and maritime rights and interests by all parties concerned in accordance with such treaties as the UN Charter and the UNCLOS and general international law, and supports efforts to safeguard security and stability in the region.”

Endelig så vil Kina gerne samarbejde med de arktiske nationer om at håndtere eventuelle konkrete udfordringer i Arktis.

“China strives to reinforce cooperation with the Arctic States in maritime and air search and rescue, maritime early warning, emergency response, and information sharing in order to properly handle security challenges such as maritime accidents, environmental pollution, and maritime crimes.”

Som vi omtaler i denne artikel, så anerkender Kina Arktisk Råds særlige rolle som det vigtigste tværnationale forum i Arktis. Også selvom Kina og alle andre ikke-arktiske nationer er henvist til at være observatører uden stemmeret. Det er dog ikke ensbetydende med, at Kina ikke er en vigtig aktør i Arktis, understreger landet i sin strategi.

“China is an important stakeholder in Arctic affairs. Geographically, China is a “Near-Arctic State”, one of the continental States that are closest to the Arctic Circle.”

Kina sætter desuden en tyk streg under, at Arktis ikke kun er noget, der berører de lande, der har territorier i Arktis.

“The natural conditions of the Arctic and their changes have a direct impact on China’s climate system and ecological environment, and, in turn, on its economic interests in agriculture, forestry, fishery, marine industry and other sectors.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*