Forsvarets Arktis-satellit sendt op

Forsvarets nye "stjerne". Illustration: DTU Space.

Når den kinesiske løfteraket “Long March” fredag sendes ud i rummet, så vil den have en meget lille last ombord, som kan få stor betydning for overvågningen af Grønland og de omgivende farvande, skriver Videnskab.dk. Det er nemlig Forsvarets nye satellit Ulloriaq, der får et lift med kineserne og går i kredsløb om jorden. Herefter skal den lille satellit, der måler 30x20x10 centimeter og vejer otte kilo, opfange positionssignaler fra skibe og fly samt tage billeder af Arktis – når vejret er klart.

“Satellitten skal hjælpe med at løse Forsvarets opgave med overvågningen i Arktis. Den kan give et overblik over, hvem der er i området, og hvad de laver, siger projektleder Charlotte Wiin Havsteen fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse til videnskab.dk.

Den nye satellit kan meget vel få selskab af flere danske arktis-satellitter.

“Vi vil evaluere data fra satellitten, og hvis den bliver en succes, kan man på sigt overveje at opbygge en konstellation af satellitter, som giver endnu bedre dækning af Arktis. Hvis man har en konstellation på 5-7 satellitter, kan man lave en realtime-dækning (overvågning i realtid, red.) i Arktis for at se, hvor der er skibe og fly,” fortæller Charlotte Wiin Havsteen til videnskab.dk.

Satellitten har kostet Forsvaret 11,7 mio. kroner og er udviklet af Aalborg-virksomheden GomSpace og Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Det er første gang en dansk myndighed får sin egen satellit. Tidligere har man kun købt data fra andre satellitter.

Ulloriaq betyder stjerne på grønlandsk.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on Forsvarets Arktis-satellit sendt op

  1. Hurra.Endelig noget posivt.Så skal vi ikke længere tigge og bede nadre om at løse vores opgave??Hvad med afvisningbetredskab og luftkontrol????

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*