Forsvarschef anbefaler: Ingen norske kystvagt-helikoptere

Norsk NH90-helikopter på norsk fregat. Foto: Marius Vågenes Villanger / Forsvaret.

At kunne jage ubåde er vigtigere end at kunne løse mere traditionelle kystvagtsopgaver. Det er vurderingen fra den norske forsvarschef Haakon Bruun-Hanssen.

Derfor indstiller forsvarschefen, at de norske kystvagt-skibe i adskillige år fremover kommer til at skulle undvære de helikoptere, som skibene har været uden siden 2014. I stedet skal de norske fregatter have førsteret til de NH90-helikoptere, som Norge købte for mere end 15 år siden og skulle have haft leveret for 10 år siden.

Norge købte 14 NH90-helikoptere, men har indtil videre kun fået fire leveret. Forsvarschefen vurderer, at de 14 helikoptere ikke kommer til at kunne levere de 5.400 flyvetimer om året, som ville kunne dække behovet til både kystvagt og ubådsjagt. I stedet regner han med, at NH90’erne kun vil kunne producere 2.100 timer. Og så er hans vurdering, at det er vigtigst bruge timerne på opgaver på fregatterne. Det er rent militære opgaver, som ikke kan udføres af en civil leverandør, påpeger forsvarschefen.

“Vi er nu i en situation, hvor vi skal revurdere, hvordan vi får mest ud af denne investering. Min anbefaling er at prioritere NH90 til fregatterne. Dette skyldes, at helikopteren er en våbenplatform, der er afgørende for fregatternes evne til at opdage og bekæmpe ubåde. Dette er en opgave, der er meget vigtig for forsvaret af vores havområder, og som ikke kan løses gennem alternative civile systemer,” skriver forsvarschef Haakon Bruun-Hanssen.

Kystvagtflyvningerne kan til gengæld godt udføres af en civil leverandør. Og det er derfor en af de alternativer, som Haakon Bruun-Hanssen foreslår, at man undersøger, så kystvagtens skibe på sigt igen kan få en flyvende kapacitet ombord.

“For Kystvaktens vedkommende, er det (…) muligt at finde afhjælpende foranstaltninger, som ikke vil være muligt for fregatterne. Eksempler på afbødende foranstaltninger kunne være indleje af civile helikoptere, UAV’er, brug af satellit m.v. En kombination af afbødende foranstaltninger skal vurderes i forhold til, hvad der er økonomisk mest fordelagtigt,” skriver forsvarschefen.

Den sidste helikopter forlod et norsk kystvagtskib i december 2014, da kystvagten pensionerede sine Lynx-helikoptere. Den norske kystvagts helikopter-bærende skibsflåde består af tre patruljeskibe af Nordkapp-klassen samt patruljefartøjer Svalbard. Norge har fem fregatter af Fridtjof Nansen-klassen.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on Forsvarschef anbefaler: Ingen norske kystvagt-helikoptere

  1. NH 90 var en af kandidaterne til afløsning for S-61 og ligeledes ny Taktisk Troppe Transport helikopter.
    I den forbindelse arbejdede de nordiske lande et stykke tid om, at finde en fælles helikopter i det der hed Nordic Standard Helicopter Program. NSHP. Det var nærmest et krav, at vi skulle blive enige. Det blev vi ikke og Danmark forlod Stockholm efter mere end et år i det arbejde.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*