Danske kampfly til Arktis

Danske F-16 fly skal på en kort forårsudflugt til Island for at bidrage til NATO’s suverænitetshåndhævelse af Islands luftrum, kaldet Iceland Peacetime Preparedness Needs.

Det har regeringen besluttet efter i dag at have inddraget Det Udenrigspolitiske Nævn. Udsendelsen af et kampflybidrag til air policing over Island understreger dansk støtte til vores nordiske samarbejdspartner Island, ligesom det demonstrerer alliancesolidaritet.

”Danmark skal bidrage solidt til sikkerhed og stabilitet i vores nærområde og Arktis. Derfor er jeg glad for, at Danmark nu igen i 2018 tilbyder et kampflybidrag til sikring af Islands luftrum, som del af Iceland Air Policing. Det er i Danmarks grundlæggende sikkerhedspolitiske interesse, og det er den helt rigtige måde at støtte vores nordiske ven og nabo Island”, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

Bidraget til Iceland Peacetime Preparedness Needs (IPPN) på fire F-16 fly og ca. 60 personer vil kunne ses i sammenhæng med det danske bidrag til NATO’s fremskudte tilstedeværelse i Estland (ca. 200 personer i hele 2018) og bidraget til Baltic Air Policing, hvor de danske kampfly er udstationeret i Litauen fra januar-april 2018.

Danske F-16 kampfly var blandt de første til at løse NATO’s air policing opgaver i luftrummet over Island tilbage i 2009. I alt har Danmark tidligere løst opgaven tre gange, senest i 2015. Opgaven svarer til det nationale afvisningsberedskab i Danmark.

Det er hensigten, at det danske bidrag i april 2018 skal være udsendt i ca. to uger og holde til på Keflavik-basen udenfor Reykjavik.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

4 Comments on Danske kampfly til Arktis

  1. Anders Samuelsen taler Orwellsk nysprog (ikke fordi jeg tror han har læst ”1984”). Hvordan en militær demonstration, og dermed en militær trussel, på nogen måde kan bidrage til ”sikkerhed og stabilitet”, vil forblive en gåde for normalt tænkende individer! Dumheden i disse undskyldende udsagn for oprustning og krigs provokationer, er massiv. Til gengæld er råheden og tilsidesættelse af al anstændighed overvældende!!

    • Ja det er ubegribeligt.Vi dækker ikke Grønland og Færøerne.Hvme tager sig af det????Hvorfor lasder vi ikke vort Flyvevåben dække det hele når vi nu er der.Der er måske “nogen” der ikke vil tillade det????

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*