Ekspert: Brug for fælles fodslag overfor Kina

Foto: Daderot / Wikimedia Commons.

Danmark og Grønland bør skubbe interne uenigheder i baggrunden og stå sammen om at imødegå og håndtere Kinas interesse for Arktis og Grønland. Det konkluderer adjunkt Camilla T. N. Sørensen fra Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet i et nyt policy brief, der tager udgangspunkt i den arktis-strategi, som den kinesiske regering præsenterede fornylig.

”Lanceringen af Kinas Arktisstrategi giver et godt udgangspunkt for intensiveret dialog mellem Danmark og Grønland om en langt mere proaktiv håndtering af Kinas stigende rolle og tilstedeværelse i Arktis og specifikt om, hvordan de kinesiske projekter og investeringer, som vil komme til Arktis i årene frem, kan blive til gavn for Grønland og for Rigsfællesskabet. Det er også en forudsætning for at opretholde Rigsfællesskabets troværdighed i bred forstand, at Danmark og Grønland i højere grad kan finde stærkere fælles fodslag i tilgangen til Kina i Arktis,” skriver Camilla T. N. Sørensen i policy brief’et.

Hun peger på forskellige forskningsområder, som oplagte muligheder for Grønland og Danmark til sammen at arbejde sammen med Kina.

”Kinas fokus på at styrke landets forskningskapacitet inden for det arktiske miljø og klimaforandringernes indvirkning synes at være et område, hvor det er muligt at trække på danske og grønlandske forskere, som samlet kan skabe et forum, hvorfra de kan engagere kinesiske forskere. Det samme gælder for forskning i opstilling og brug af satellitter i arktiske områder og forskning relateret til ‘Den Polare Silkevej’, fx forskning i identificering og udvikling af ny teknologi og kapacitet til skibe,” påpeger Camilla T. N. Sørensen.

Det kræver dog at de grønlandske forskere og myndigheder samt de danske forskere og myndigheder kan finde ud af det sammen.

”Alt dette kræver dog først og fremmest, at der både i København og Nuuk er en erkendelse af, at det er nødvendigt at tale og arbejde sammen i langt højere grad end i dag. Hverken Danmark eller Grønland kan håndtere – for ikke at tale om at drage nytte af – Kinas stigende rolle og tilstedeværelse i Arktis alene.”

Det er ikke kun på forskningsområdet, at der bliver behov for grønlandsk-dansk sammenhold. Det gælder helt generelt. For arktis vil uden tvivl fylde mere og mere i relationen mellem Kina og Danmark.

”I årene frem må det imidlertid forventes, at Arktis og ‘Den Polare Silkevej’ vil stå højere på kinesernes dagsorden, når danske ministre og diplomater mødes med deres kinesiske modparter. Ligeledes må der forventes opsøgende tiltag og forslag fra kinesisk side til både danske og grønlandske myndigheder, fx om potentielle silkevejsprojekter og infrastrukturinvesteringer. Det vil blive en udfordring at håndtere dette på en måde, som ikke skaber misforståelser og uenigheder mellem København og Nuuk,” pointerer Camilla T. N. Sørensen og fortsætter:

”Derfor er det nødvendigt, at danske og grønlandske myndigheder arbejder for at etablere åben, respektfuld og konstruktiv dialog og samarbejde herom.”

I november sidste år besøgte en grønlandsk delegation med selvstyreformand Kim Kielsen i spidsen Kina, ligesom Kim Kielsen inden besøget mødtes med den kinesiske ambassadør til Danmark på ambassaden i København. Den 9. januar i år var det Grønlands minister for uafhængighed, udenrigspolitik og landbrug, Suka K. Frederiksen, der aflagde besøg hos den kinesiske ambassadør

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*