Rusland vil udforske øer to gange Danmarks størrelse

Severny Ø's nordspids Kap Zhelanyia. Foto: Ansgar Walk / Wikimedia Commons.

Den arktiske øgruppe Novaya Zemlya skal udforskes ved en ekspedition, som den russiske nordflåde skal foretage i 2018 sammen med Ruslands Geografiske Selskab. Det har den russiske forsvarsminister Sergei Shoigu givet grønt lys til, oplyser nordflåden.

Formålet med ekspeditionen er at undersøge og få fuldt udbytte af øgruppens historiske udvikling med henblik på at sikre sikkerheden i Arktis, skriver flåden i en pressemeddelelse.

Øgruppen er på mere end 90.000 kvadratmeter – hvilket svarer til næsten to gange Danmarks areal – og består primært af de to store øer Severny Ø og Yuzhny Ø. Øgruppen strækker sig fra et sted mellem den 70. og 71. breddegrad nordpå til et sted mellem den 76. og 77. breddegrad. Den nordlige polarcirkel ligger på 66 grader 33’39” og alt nord herfor defineres som Arktis.

Novaya Zemlya var under Anden Verdenskrig besat af Nazityskland og blev i Sovjettiden blandt andet brugt til atomprøvesprængninger. Både under og over jorden. Det var blandt andet her at atombomben Tsar Bomba – som den blev kaldt i Vesten – blev sprængt den 30. oktober 1961. Med sine 50 megaton er det verdens til dato kraftigste sprængning nogensinde.

Øgruppen er stadig den dag i dag et lukket militært område, hvor der bor omkring 2.900 personer. Et stort antal militære installationer fra Anden Verdenskrig og Sovjet-tiden ligger øde hen den dag i dag. Det er blandt andet disse installationer – inklusiv en gammel flådestation – som ekspeditionen skal kigge nærmere på.

Nordflåden forventer ikke at installationerne kan genbruges eller moderniseres med henblik på genåbning. Men som genstande for forskning og genskabelse af glemte begivenheder kan og bør installationer undersøges, fastslår nordflåden i pressemeddelelsen.

Helt konkret er ekspeditionen delt op i et antal mindre ekspeditioner, der gennemføres henover foråret og sommeren. Den længste ekspedition vil blive gennemført i maj og juni 2018. Der vil først være tale om at krydse den sydlige Yuzhny Ø i polarforskeren Leonid Grinevetsky fodspor. Han gjorde turen i april og maj 1883. Herefter går turen igen på tværs af øen i geologen Feodosiy Chernyshevs fodspor. Han gik her i 1895. Derefter drager ekspeditionen videre mod Matochkin strædet mellem Yuzhny Ø og Severny Ø. En tur som Chernyshev havde planlagt, men ikke fik gennemført.

Ekspeditionen fortsætter på den nordlige Severny Ø langs Krestovaya Bugten i maj og juni. Herefter vil man krydse indlandsisen, som geologen Mikhail Pavlov og geografen Vladimir Vize gjorde i 1913. Herefter går turen videre langs kysten ud mod Karahavet på øgruppens østlige side op til Severny Ø’s nordspids Cape Zhelaniya. Undervejs vil man besøge den tidligere sovjetiske luftbase Grishin Shar.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*