USA har afvist to forslag om ny Thule-udbudsmodel

USA har to gange afvist dansk-grønlandske forslag til en ny og revideret udbudsmodel for servicekontrakten på Thule Air Base. Det skriver KNR på baggrund af en orientering fra Udenrigsministeriet til Folketingets Grønlandsudvalg, som KNR er bekendt med.

I 2014 tabte Greenland Contractors servicekontrakten til amerikanske Vectrus Services’ danske datterselskab Exelis Services. Det sendte chokbølger gennem Grønland, da Greenland Contractors havde haft kontrakten i mere end 40 år og da indtægterne fra kontrakten bidrog til selvstyrekassen med mere end 200 mio. kroner om året. Men fra 1. oktober 2017 og op til syv år frem skulle Exelis Services altså stå for at drive basen for det amerikanske forsvar.

For at undgå en lignende situation ved det næste udbud, så blev der i foråret 2015 nedsat en dansk-grønlandsk arbejdsgruppe, der skulle udforme nye kriterier for et udbud. Kriterier som sikrede at selvstyret igen fik indtægter fra basen. I april 2015 præsenterede danskerne og grønlænderne amerikanerne for en ny udbudsmodel. Den bestod i at Selvstyret skulle eje 34 procent af det selskab, som vandt servicekontrakten. De resterende 66 procent skulle så lægge hos danske og/eller grønlandske selskaber. Selvstyret skulle ikke investere penge i selskabet. Den model blev i december 2016 afvist af USA, fremgår det ifølge KNR af orienteringen fra Udenrigsministeriet.

I juli 2017 vendte danskerne og grønlænderne så tilbage med en ny model. Kontrakten skulle nu tilfalde et dansk eller et grønlandsk selskab, som skulle forpligte sig til at indgå et samarbejde med Grønlands Selvstyre gennem et nyt fælles selskab, som Selvstyret skulle eje 33 procent af. Dermed ville Selvstyret få en tredjedel af overskuddet fra servicekontrakten, men også hæfte for en tredjedel af et eventuelt underskud. Ved at gå fra 34 til 33 procent ville Selvstyret blive en “stille partner”, der ikke kunne blokere for beslutninger i selskabet. Den model blev dog afvist af USA den 3. januar i år.

En dansk Arktis-ekspert forstår godt hvorfor de to forslag er blevet blankt afvist i Washington.

“De her nye modeller, som Danmark og Grønland har foreslået er – set fra Washington – en forværring af vilkårene set i forhold til den gamle ordning,” siger lektor Jon Rahbek-Clemmesen fra Forsvarsakademiet til KNR.

Ifølge Jon Rahbek-Clemmesen var det Danmark og Grønland, der ikke var vakse nok, da de i 2013 godkendte de udbudskriterier, som gjorde det muligt for det amerikanske forsvar at tildele kontrakten til amerikanske Vectrus Services’ danske datterselskab Exelis Services. Og den fejltagelse vil amerikanerne ikke bøde for.

“Nu kommer Grønland og Danmark så og forslår en løsning, der stiller amerikanerne dårligere, selv om det er København og Nuuk, der har trådt lidt i spinaten,” påpeger Jon Rahbek-Clemmesen.

Arbejdet med at finde en model, som amerikanerne kan acceptere, fortsætter. Naalakkersuisoq for Selvstændighed, Udenrigsanliggender og Landbrug i Grønlands Selvstyre, Suka K. Frederiksen, er optimistisk.

“Forhandlingerne har klart til tider været en udfordring, hvilket har været almen viden, men vi vurderer at der fortsat er mulighed for et positivt resultat, forstået som at få det bedst mulige udbytte for det grønlandske samfund af den amerikanske tilstedeværelse i vores land.”

I mens har Exelis Services – der siden udbudssejren har skiftet navn til Vectrus Services A/S – for knap fem måneder siden overtaget driften af basen og vil kunne ende med at stå for driften frem til 30. september 2024.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on USA har afvist to forslag om ny Thule-udbudsmodel

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*