USA sender ny isbryder i udbud

Polar Star bryder is i Antarktis i 2017. Foto: Chief Petty Officer David Mosley / US Coast Guard.

Fredag tog US Coast Guard et stort skridt på vejen til at få en erstatning for tjenestens mere end 40 år gamle isbryder Polar Star, der er USA’s eneste polar klasse-isbryder. Efter et tilløb på mere end 20 år kunne kystvagtens chef, admiral Paul Zukunft, nemlig sende opgaven med at bygge en ny tung isbryder i udbud.

Zukunft understreger, at den nye isbryder bliver hjørnestenen i en ny rolle for USA og US Coast Guard i Arktis.

Admiral Paul Zukunft, chef for US Coast Guard.
Admiral Paul Zukunft, chef for US Coast Guard.
“Vi er i Arktis betroet opgaven med at bevare vores suverænitet over værdifuld olie og mineraler, sikre adgang til åbne sejlruter, og – lad os ikke forglemme – beskytte vores grænser i en region med en fremvoksende amerikansk kystlinje og en tiltagende russisk tilstedeværelse,” sagde Paul Zukunft torsdag i sin årlige “State of the Coast Guard”-tale.

Den nye isbryder forventes at blive taget i brug i 2023 og blive den første af i alt tre tunge og tre mellemtunge nye isbrydere til US Coast Guard.

I dag er USCGC Polar Star USA’s eneste polar klasse-isbryder, da søsterskibet Polar Sea blev dekommissioneret i 2010 efter at fem af skibets seks dieselmotorer brød sammen. Kystvagten opererer også de to mellemklasse-isbrydere USCGC Healy (der dog er længere og tungere end Polar Star, red.) og USCGC Mackinaw. Polar Star bruges både i Arktis og Antarktis, hvor det leverer forsyninger til USA’s forskningsstationer. Healy kan bruges i dele af Arktis og Mackinaw mest bliver brugt på “The Great Lakes”.

Til sammenligning har Rusland omkring 40 isbrydere i forskellige størrelser samt flere isbrydere på vej indenfor få år. Af de 40 isbrydere er fire atomdrevne isbrydere – inklusiv Verdens største og kraftigste isbryder, 50 Let Pobedy. Yderligere tre isbrydere er ved at blive bygget. Det projekt kaldes Projekt 22220.

Desuden er ingeniører ved designbureauet Krylov i Skt. Petersborg ved at lægge sidste hånd på det tekniske design af den nye super-isbryder Leader, der skal være i stand til at sejle gennem op til fem meter tyk is året rundt i al slags vejr. Leader bliver 205 meter lang med en dødvægt på mindst 55.000 tons. Med to atomreaktorer vil skibet have en motoreffekt på 110MW og være i stand til at skabe en 50 meter bred isfri sørute mellem Europa og Asien.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

1 Comment on USA sender ny isbryder i udbud

  1. Andres – Du skriver at den kommende russiske isbryder får en dødvægt på 55.000 ton. ER du sikker på det? Dødvægten er et skibs lasteevne.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*