Grønlandske partier kæmper for at blive opstillede

Formanden for Naalakkersuisut, det grønlandske landsstyre, Kim Kielsen, udskrev mandag aften valg til det grønlandske parlament Inatsisartut til april. Det er op til Inatsisartut at beslutte, om valget skal afholdes tirsdag den 17. eller tirsdag den 24. april. Og netop den beslutning kan få afgørende betydning for de to nye partier Samarbejdspartiet og Partii Nunatta Qitornai, der kæmper for at samle underskrifter nok til at blive opstillet til valget til Inatsisartut.

Ingen af de to partier har nemlig nået at indsamle og få godkendt de 924 underskrifter, som en opstilling til valget kræver. Det skal de nå senest fem uger før valget. Hvis valget skal afholdes den 17. april har de to partier kun en uge til at skaffe de nødvendige underskrifter og få dem godkendt.

Har en plan b
Samarbejdspartiet er stiftet af det tidligere medlem af Demokraterne Michael Rosing og definerer sig selv som et socialliberalt parti. Michael Rosing er i dag løsgænger i Inatsisartut. Han fortæller til den grønlandske avis Sermitsiaq, at partiet nu vil arbejde hårdt på at indsamle de sidste underskrifter.

Desuden opererer Michael Rosing og Samarbejdspartiet med en plan b, hvor partiets kandidater opstiller enkeltvis og går i kandidatforbund når først de er valgt ind. Det kræver kun knap 50 underskrifter at blive opstillet som enkeltkandidat.

Gik selv af
Hos Partii Nunatta Qitornai har partistifter, den kontroversielle grønlandske politiker Vittus Qujaukitsoq, indsamlet mere end 924 underskrifter. Men mandag fortalte Vittus Qujaukitsoq til KNR, at omkring 200 underskrifter kunne ikke godkendes. Desuden var en række underskrifter fra byen Aasiaat på Grønlands vestkyst ikke nået frem i tide.

Vittus Qujaukitsoq var frem til april 2017 minister for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel samt Udenrigsanliggender i det grønlandske landsstyre Naalakkersuisut under Kim Kielsen. Krads kritik af både USA og Danmarks ageren i forhold til oprydning på en række nedlagte amerikanske baser i Grønland var medvirkende til, at Kim Kielsen i april 2017 ønskede at fratage Vittus Qujaukitsoq hans ansvar for grønlands udenrigsanliggender. Vittus Qujaukitsoq valgte dog at komme fyringen i forkøbet og gik selv af.

I maj 2017 kom det frem, at Vittus Qujaukitsoq i sin tid som minister egenhændigt havde klaget over Danmark til FN’s særlige undersøger af menneskerettigheder i relation til giftaffald. En klage, som Qujaukitsoq ikke i detaljer havde afklaret med Kim Kielsen og resten af Naalakkersuisut. I klagen beskyldte han Danmark for at overtræde menneskerettighederne ved ikke at sikre oprydning på de tidligere amerikanske militære installationer.

Kampvalg om formandspost
I september 2017 stillede Vittus Qujaukitsoq op til kampvalg mod Kim Kielsen om formandsposten i Siumut, der er Grønlands pendant til Socialdemokratiet. Kim Kielsen vandt dog kampvalget med et overbevisende flertal.

Efter at have tabt valget om formandsposten i Siumut, stiftede Vittus Qujaukitsoq i september 2017 sit eget parti, Partii Nunatta Qitornai, der arbejder for grønlandsk løsrivelse. Partinavnet kan oversættes til “vort lands børn”. Med valgudskrivelsen sætter Kim Kielsen nu sin tidligere partifælle under pres.

Valgudskrivelsen betyder, at et omstridt lovforslag om omlægning af systemet for fiskekvoter i Grønland nu hældes af bordet. Lovforslaget lagde op til et opgør med de store fiskerikoncernes tidsubegrænsede kvoter, der ifølge forslaget i højere grad skulle omfordeles til mindre fiskevirksomheder, som ofte er enkeltmandsvirksomheder.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*