Russiske bombefly simulerede angreb på norsk radar

Globus II-radaren på Vardø.

For knap et år siden simulerede russiske bombefly tre angreb på norske militærinstallationer og skibe i Arktis. Det fortalte chefen for Norges militære efterretningstjeneste mandag.

Det første simulerede angreb var rettet mod radarstationen Globus II, der ligger på den nordnorske ø Vardø.

“Mindre end et år siden, den 24. marts, fløj russiske bombefly taktiske flyvninger mod efterretningstjenestens installationer på Vardø. Bombeflyene gennemførte offensive profiler før de returnerede til baser på Kolahalvøen. I alt ni fly deltog i operationen,” fortalte chefen for Norges efterretningstjeneste, generalløjtnant Morten Haga Lunde, ifølge flere norske medier i sin årlige tale ved Oslo Military Society.

Globus II-radaren står tæt på Vardø-by. Foto: Google Street View.
Globus II-radaren står tæt på Vardø-by. Foto: Google Street View.
Vardø ligger i Barentshavet ud for Norges kyst og er Norges østligste punkt. Der er under 50 kilometer over til russisk fastland og russiske skibe og ubåde sejler tæt forbi Vardø, når de skal til og fra Nordflådens store base ved Murmansk. På øens sydspids har Efterretningstjenesten siden 1980’erne haft de store Globus-radarer stående. Først Globus I og fra 2001 Globus II. Den drives af nordmændene selv, men radaren menes at stå i direkte forbindelse med USA’s missilovervågning. Desuden har lokale Vardø-beboere til flere medier fortalt hvordan amerikanske teknikere og efterretningsfolk – der udgiver sig for at være fuglekiggere – ofte bor på det lokale hotel.

I løbet af 2017 påbegyndte nordmændene arbejdet med at opføre en ny Globus III-radar, som omkring 2020 skal afløse den nuværende Globus II-radar, der står ganske tæt på Vardø by.

Su-34 Fullback. Foto: Vitaly V. Kuzmin / Wikimedia Commons.
Su-34 Fullback. Foto: Vitaly V. Kuzmin / Wikimedia Commons.
I maj fulgte yderligere to simulerede angreb. Først den 22. maj, hvor i alt 12 russiske bombe- og jagerfly simulerede et angreb på en flåde af NATO-krigsskibe på øvelse i Norskehavet. Blandt flyene var eksemplarer af Ruslands nyeste og mest avancerede jagerbombefly, Su-34 Fullback, samt bombeflyet Tu-22M og jagerflyene Su-24 og MiG-31.

“De gennemførte offensive operationer før de returnerede til forskellige baser på Kolahalvøen,” fortalte Morten Haga Lunde.

Fem dage senere fulgte en lignende simulering af et angreb mod Norges militære installationer i Bodø. Det skete samtidig med en stor militærøvelse i området med blandt andet norsk, svensk og finsk deltagelse.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

2 Comments on Russiske bombefly simulerede angreb på norsk radar

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*