Havisen i Arktis fortsætter sit lave niveau

Det blev til endnu en ny arktisk havis-bundrekord i februar.

“Havisen i Arktis dækkede i februar et areal på 14,33 millioner kvadratkilometer. Det er omkring 200.000 kvadratkilometer mindre end ved den tidligere bundrekord sat i 2011,” siger isforsker ved DMI, Rasmus Tonboe.

200.000 kvadratkilometer er kun en smule mindre end Storbritanniens samlede areal. Den lave udbredelse kommer ikke som nogen overraskelse, påpeger isforskeren.

“Året 2018 startede på meget lavt niveau, og udbredelsen i januar var rekordlav for årstiden. Siden fulgte ekstreme varme-anomalier i Arktis i februar. Blandt andet blev der kortvarigt målt plus 6°C ved verdens nordligste landbaserede vejrstation ved Kap Morris Jessup på nordkysten af Grønland. Vi så desuden en markant åbning i det ellers permanente polaris-dække nord for Grønland,” forklarer han.

Åbningen i isdækket var en speciel meteorologiske begivenhed. Isen blæste simpelthen væk fra Grønlands nordkyst, sådan at der blev dannet et stort område med åbent vand, hvor der normalt ligger is hele året.

“Det område er nu ved at fryse til med tynd is. Varmen fra havvandet har langt lettere ved at trænge op igennem tynd is end igennem tyk is. Det ser vi tydeligt på den målte overfladetemperatur nord for Grønland. Det er 20 grader varmere end den omkringliggende og tykke havis”, siger Rasmus Tonboe.

Havis ond cirkelSen tilfrysning om efteråret efter sommerens minimum i udbredelse og meget høje vintertemperaturer har præget Arktis i de seneste år. Det påvirker isens tykkelse og isudbredelse, og det påvirker igen temperaturen i en ond cirkel. Også forårets og sommerens opbrud af isen kommer tidligere.

“Over de seneste 30 år har der været en systematisk tendens til tidligere opbrud og senere tilfrysning i områder, der kun er dækket med havis i en del af året. I Barentshavet er der f.eks. nu åbent vand tre måneder længere end i starten af 1980’erne,” siger Rasmus Tonboe.

Selv om temperaturen i nordpolsområdet nu er faldet ned til minus 20°C til minus 25°C grader, så har relativt høje temperaturer været kendetegnende for hele vinteren, hvor det normale er omkring minus 30°C grader. Se grafen ovenfor.

Isudbredelsen i februar var dog større end i januar, hvilket er helt normal. Arealet vokser formodentligt endnu en smule frem mod det årlige maksimum, der normalt ligger i marts.

“Isudbredelsen er rekordlav i Barentshavet og på Stillehavssiden af Arktis. Til gengæld er der mere is end normalt i Baffinbugten og langs Grønlands vestkyst. Det er dog næppe nok til at afværge en ny bundrekord ved det årlige maksimum. Det ved vi om en uge eller to,” pointerer Rasmus Tonboe.

About Af Andreas Krog 227 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*