22. januar: Holger K. Nielsen

EU-STAFET: Altinget | EUs 2010 EU-stafet er i gang. Den næste med stafetten er SF's tidligere partiformand Holger K. Nielsen.
Foto: sf.dk
Morten Øyen
<img align="left" src="@nyimg=5947@" />Holger Kirkholm Nielsen, 59, er forsvarsordfører for SF og medlem af Folketingets Præsidium. Han er cand.mag. i samfundsfag og dansk og har arbejdet som fuldmægtig i Energiministeriet. Fra 1991-2005 var han partiformand for SF.

På EU-området er han særlig kendt som ham, der ledte SF's nej-kampagne mod Maastricht-traktaten under parolen "Holger og konen si'r nej til Unionen". Senere var han helt tæt på processen om tilblivelsen af de danske EU-forbehold efter det danske nej til Maastricht-traktaten i 1992, og senere igen var han med til at gøre SF mere "EU-venlig".   

Du har tidligere været meget skeptisk overfor EU-projektet. Hvordan vil du definere din holdning til EU i dag?

"Jeg er overordnet positiv - omend også kritisk, for der er fortsat mange ting, som fungerer dårligt. Min ændrede holdning skyldes specielt 3 forhold:
- Balkan-krigene i 90'erne. De færreste havde forestillet sig, at freden efter Murens fald var så skrøbelig, som tilfældet var, og at en barbarisk borgerkrig kunne finde sted så tæt på os. Det blev for mig klart, at EU-integrationen er et fredsprojekt, hvor man slås ved forhandlingsbordet i stedet for at sprætte maven op på hinanden på slagmarken. Dette glemmes ofte i de daglige trakasserier.
- Den store udvidelse i 2003. Min tidligere modstand var i høj grad begrundet i, at EF/EU var et projekt for den rige del af Europa. Det argument holder ikke længere, hvor EU er rammen for et al-europæisk samarbejde og på den både bidrager til stabiliteten på vort kontinent.
- En erkendelse af at EU er en politisk kampplads, hvor vi - som i det danske samfund - skal have indflydelse. Det nytter ikke at melde sig ud af den kamp."

Hvad mener du er den største skyggeside ved EU? 

"I disse år er den største skyggeside en tiltagende national egoisme, hvor mange politiske ledere mangler blik for nødvendigheden af fælles europæiske løsninger. Det gælder ikke mindst i udenrigspolitikken, hvor EU bør formulere en skarpere profil i forhold til USA og opstigende magter som Kina og Indien. Den svaghed blev udstillet på klimatopmødet. Et hjørne af nationalegoismen er landbrugspolitikken, som fortsat er en skandale; den giver høje fødevarepriser og bidrager til fortsat fattigdom i mange ulande."

Hvad ser du som den største succes ved EU?  

"Den største succes er, at det er lykkes at integrere de post-kommunistiske lande i EU på en forholdsvis udramatisk måde. Der er problemer, javel, men i betragtning af opgavens omfang er der faktisk tale om en jættepræsstation af historiske dimensioner."

Den almene dansker virker ikke synderligt interesseret i EU. Hvorfor tror du, det er sådan, og hvordan tror du danskerne kunne blive mere interesse i EU?  

"Den manglende interesse er ikke et specielt dansk fænomen. Jeg tvivler på, at vi vil opleve en kæmpestor interesse for EU inden for en årrække. EU er et samarbejde mellem nationalstater, og politik er fortsat et meget nationalt anliggende, hvad der afspejler sig i medierne og den politiske debat i øvrigt. Den manglende folkelige interesse tror jeg, at vi må leve med. Der kunne imidlertid gøres mere for at integrere EU mere i den hjemlige politik på Christiansborg. Her er EU blevet et anliggende for de politikere, der sidder i Europaudvalget - selvom EU er indgribende på de fleste andre politiske områder. En mulighed kunne være at nedlægge Europaudvalget og i stedet ansvarliggøre alle andre folketingsudvalg i forhold til EU-sagerne."

Hvem skal stafetten gå videre til? 

"Den skal gå videre til Lykke Friis, som i mange år har deltaget engageret i den danske EU-debat. Jeg er nysgerrig efter at få at vide hvordan hun har det med at blive medlem af et parti og sidde i en regering, som i den grad er blevet bagstræberisk i forhold til EU - tilskyndet af samarbejdet med Dansk Folkeparti og populistisk angst for vælgerne. Der er langt imellem Uffe i 1992 og Lars Løkke i 2010."

<img align="left" src="@nyimg=5987@" />Næste fredag vil EU-ekspert og klima- og energiminister Lykke Friis fra Venstre følge op på stafetten. Følg med i EU-stafetten hver fredag på Altinget | EU.

Se iøvrigt her for et tidligere interview af Holger K. Nielsen til dagbladet Information om Holger K. Nielsens udvikling fra glødende EU-modstander til EU-tilhænger.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00