Norges højesteret skal se på arktiske olieboringer

Norges Højesteret.

Greenpeace og Young Friends of the Earth Norway erklærer sig nu parate til at gå til den norske højesteret med sagen om den norske stats uddeling af licenser til olie- og gasefterforskning i Barentshavet i Arktis.

Organisationerne indkasserede i starten af januar et forsmædeligt nederlag, da byretten i Oslo slog fast, at den norske stat er i sin gode ret til at uddele 10 licenser i Barentshavet i den 23. runde af licenser til olie- og gasefterforskning i norske farvande. Miljøorganisationerne havde lagt sag an mod staten, da de mente, at olie- og gasefterforskning i Arktis ville stride mod Paris Aftalen om klimaforandringer og mod den norske forfatnings artikel 112. Den handler om at staten har en forpligtelse til at beskytte naturen og miljøet for eftertiden.

Mente det mente byretten altså ikke.

“Naturressourcer skal forvaltes på grundlag af langsigtede overvejelser, som også vil sikre denne ret for fremtidige generationer,” fastslog byretten. Og på lang sigt er der altså brug for olie og gas.

Efter at have sundet sig over nederlaget er Greenpeace og Young Friends of the Earth Norway nu altså parate til at tage sagen til landets øverste domstol.

“Det er indlysende, at staten overtræder forfatningen og vores ret til et sundt miljø ved at tildele udforskningslicenser til nye oliefelter. Den norske oliepolitik svigter min generation og truer vores fremtid, og derfor appellerer vi,” siger Gaute Eiterjord, leder af Young Friends of the Earth Norway, i en pressemeddelelse.

Det er første gang tolkningen af artikel 112 bliver prøvet i det norske retssystem.

Parallelt med retssagen har den norske stat sendt 93 licenser i Barentshavet samt ni licenser i Norskehavet i udbud i 24. runde. Aldrig før har Norge udbudt så mange licenser i arktiske farvande.

About Af Andreas Krog 219 Articles
Ansv. redaktør på Arktisk Nyt. post@andreaskrog.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*