Danmark har fået et nyt forsvarsforlig

Ti af Folketingets 12 partier er onsdag aften blevet enige om et nyt tiårigt forsvarsforlig.

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen blev sammen med ti af Folketingets 12 partier onsdag aften enige om et nyt tiårigt forsvarsforlig.
Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen blev sammen med ti af Folketingets 12 partier onsdag aften enige om et nyt tiårigt forsvarsforlig.Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Efter knap tre timers afsluttende forhandlinger onsdag aften blev SVM-regeringen og de syv oppositionspartier SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative, Radikale , Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige enige om et nyt tiårigt forsvarsforlig.

"I dag indgår vi en aftale, som er en milepæl for dansk forsvar. Med den situation som følger af Ruslands angreb på Ukraine, er det helt afgørende, at der er bred opbakning bag dansk forsvars- og sikkerhedspolitik. Derfor glæder det mig meget, at så mange partier i Folketinget i dag viser vilje til at tage ansvar i så alvorlig en situation,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Læs også

Regeringen og partierne er enige om at investere cirka 143 milliarder kroner i dansk forsvar og sikkerhed de næste ti år, samt at Danmark senest fra 2030 og frem lever op til Natos målsætning om at bruge to procent af BNP på Forsvar og sikkerhed.

Med det tiårige rammeforlig er partierne bag aftalen samtidig enige om, at der løbende tages stilling til nye behov og vilkår for dansk forsvar og sikkerhed, og partierne er enige om, at der i efteråret 2023 skal forhandles om en første delaftale – herunder en konkret model for styrkelse af værnepligten.

Tre overordnede pejlemærker

Partierne er enige om, at den historiske styrkelse af dansk forsvar og sikkerhed skal ske med udgangspunkt i tre overordnede pejlemærker, der sætter den strategiske retning i de næste ti år:

  • Vilje og evne til at løfte det fælles ansvar
  • Til gavn for samfundet
  • Fundamentet på plads


Partierne bag aftalen er enige om, at Danmark i højere grad skal leve op til de krav, som Nato og allierede har til os, nu og i fremtiden.

Læs også

Derudover er partierne enige om, at Danmark skal spille en aktiv rolle i samarbejdet om sikkerhed og forsvar i EU herunder EU’s militære missioner og operationer.

”Med afskaffelsen af forsvarsforbeholdet er partierne enige om, at vi i fremtiden kan engagere Danmark helhjertet i EU's sikkerheds- og forsvarssamarbejde. Det er afgørende, at Danmark kan og vil bidrage til freds- og stabiliseringsindsatser i Europas nærområder,” siger Troels Lund Poulsen.

Halvårlig status

Der er bred enighed om, at Forsvarets fundament skal på plads, og derfor afsættes der cirka 27 milliarder kroner over de næste ti år til at styrke Forsvarets materiel, bygninger, IT og personel for at rette op på en række ophobede udfordringer i driften. Derudover afsættes cirka 11 milliarder kroner til yderligere investeringer i materiel og personel i lyset af den sikkerhedspolitiske og økonomiske virkelighed.

Samlet set betyder det, at Forsvaret styrkes med cirka 143 milliarder kroner over de kommende ti år. Forligskredsen vil som minimum mødes halvårligt for at gøre status på den samlede forligsimplementering og anvendelse af forligsmidlerne.

Læs hele forligsteksten her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00