Sådan blev milliardindkøb vakt til live igen: Alle troede droneindkøb var aflyst - undtagen Statsministeriet og Nato

Ideen om at anskaffe langtrækkende droner til Forsvarets opgaver i Arktis blev egentlig droppet i maj sidste år, da pengene ikke rakte. Men så forlangte Statsministeriet og Nato det genoplivet. Til stor overraskelse for ikke mindst Forsvarets indkøbere, der nu har fået langt flere penge at købe for.

Heron-dronen fra Israeli Aerospace Industries er en af de
tre droner, som viste sig at være for dyre til Danmark. Nu prøver vi igen med
flere penge på lommen.
Heron-dronen fra Israeli Aerospace Industries er en af de tre droner, som viste sig at være for dyre til Danmark. Nu prøver vi igen med flere penge på lommen.Foto: Jose Ruiz, U.S. Southern Command Public Affairs
Andreas Krog

Hvor kom det lige pludselig fra?

Sådan tænkte flere oppositionspolitikere, da forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i januar undervejs i forhandlingerne om første delaftale om forsvarsforliget smed et aftaleudkast på bordet, som indeholdt 2,7 milliarder kroner til indkøb af to langtrækkende droner.

Droneanskaffelsen var nemlig ikke en del af SVM-regeringens oprindelige udspil på i alt 13 milliarder til første delaftale, som blev præsenteret i november sidste år. Så hvorfor blev det pludselig inkluderet, da man den 18. januar indgik en aftale, der endte med at koste 16 milliarder kroner?

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00